7744 Ellend, Petőfi u. 37.
+36 72 458-121
elugy

Üdvözli Önt

ELLEND
Község
Önkormányzata

A település története

 

Ellend, baranyai kistelepülés Pécs központjától 16 km-re délkeleti irányba.
Szomszédos községek: Pereked, Berkesd, Hásságy, Magyarsarsarlós, Romonya Pécs felől érkezve, a romonyai domb lábánál, - a "Nagynyárfánál" - érjük el a község határát. 1940-ben, itt került elő az ellendi fibula néven ismert országos jelentőségű régészeti lelet. Keletre a "Németrétek", - nyugatra az egykori pusztához tartozó "Borsós" dűlő található. A földosztásig ez a terület ellendi puszta néven az "Egyetemi-alap"-hoz tartozott, itt, az egykori major helyén ma jelentős lótenyésztés folyik.

 Ellend_1925
A községet kettészelő "Gyöngyös-patak" egykor négy vízimalmot hajtott. Ezek közül a falu előtti "Noch-malom" az 1800-as években még őrölt, épülete ma is áll, mint családi ház. A község központjában, a Petőfi középső részén találhatók a régi és az újabb középületeink. Iskola-épületünkben 1810-ben már tanítás folyt. Ma a volt tanterem házasságkötő terem, a régi "mester-lakást", ha nincs lakodalom, "kulcsos-házként" a Pécsi Berekkör használatába adtuk Templomunkat 1893.-ban építette Resch Ferenc zengovárkonyi építőmester, a templomfestést Gebauer Erno festő-művész, orgonáját Angszter József készítette, faszobrai "Tiroliak, - tornya 1971-ben le lett bontva. Az 1925-ben készült fényképen az akkori utcarészlettel együtt, templomtornyunk még eredeti formájában látható. Községünk villamosítása 1928-ban, a kövesút 1943-ban készült el.


A templomtól nyugatra érjük el az egykori Német utcát (ma Kossuth út), mely az 1775-től Bajorországból betelepülő németek elsődleges lakóhelye volt. Községünkből senkit nem telepítettek ki és ez elől, a környékről is több németcsalád talált menedéket nálunk. Szőlőhegyi zártkertekhez aszfaltozott út vezet, a présházak nagy része villamosított, így a hagyományos szőlő és gyümölcstermesztés mellett egyre inkább a hobbikert, a hétvégi telek, a nyaraló funkció erősödik. A tulajdonosok döntő többsége ma már vidéki. A pécsi tulajdonosok mellet egyre több a külföldi és az érdeklődés, a vásárlási kedv növekszik, pedig a termálvíz hasznosítás még el sem kezdődött. Községünk határában, 1972-ben a "hodosi" részen, 92Co-os talphőmérsékletű termál kutat fúrtak. Hasznosítása, befektető hiányában még nem kezdődött el. Községünk déli részén nyílik a Temető út, s az ehhez tartozó házi-kertek jelölik a belterület déli határát. Ettől délre a patak mentén, az országút mellett 12,7 hektáros vízfelülettel horgász és halastavak épülnek, befejezésük 2003-ban várható. A déli határ közelében levő "Kiss-malom" az ötvenes évek elején még őrölt. Épülete gazdára vár, berendezéseinek egy része még megtalálható.


Minden jog fenntartva © 2024 Ellend Község Önkormányzata.